6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zaterdag 24 juni 2017

ingelegde limoenen



In veel Marokkaanse of Turkse gerechten, kom je ingelegde citroenen tegen.  Ze staan bekend als een enorme smaakmaker. Het gaat daarbij om de schil. Ze worden gebruikt bij de kiptajine, bij rijstgerechten, couscous, stoofpotten, soepen, vispakketjes, enzovoort. Je kunt ze zelfs fijnsnijden en als extra smaakmaker gebruiken bij aioli. Roer het daar gewoon doorheen.
In plaats van citroenen, kun je ook limoenen gebruiken. Ik vind dit zelfs lekkerder: de limoen is iets zachter van smaak dan de citroen.

Begin met het steriliseren van de potten, waar je de limoenen in wilt doen. Ik gebruik hiervoor weckpotten. Het steriliseren van de potten gaat als volgt:
 Ik zorg er altijd voor dat ik ze schoon wegzet. Al ik ze wil gebruiken. spoel ik ze goed om met heet water uit de kraan. Vervolgens zet ik ze een kwartier in een oven van ruim 100 graden. Daar laat ik ze zeker een kwartier in staan. Je kunt deze potten tot een uur nadien nog gebruiken. De ringen laat ik 10 minuten koken, daarna afkoelen. Ik gebruik ik ze rechtstreeks uit het water.
Vervolgens was ik de limoenen goed door ze flink af te schrobben met water. Geadviseerd wordt om onbespoten limoenen te nemen of om ze goed schoon te maken.
Ik zoek alle ingrediënten bij elkaar.  Met de toevoegingen kun je variëren. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor rode chilipeper, korianderzaad en peperkorrels. Het is eigenlijk net wat je zelf lekker vindt. Ik koos voor kaneelstokjes en laurierblad.




In dit recept wordt veel zeezout toegevoegd.










Recept voor ingelegde limoenen

Ingrediënten
- 1 kilo limoenen. Bij voorkeur biologisch, anders goed schrobben
- 100 gram zeezout
- 4 kaneelstokjes
- laurierblaadjes(gedroogd of vers)

Werkwijze
Steriliseer de potten.
Snijd de limoenen in parten.
Schep 1 eetlepel zeezout op de bodem van de pot.
Leg er een laag limoenenpartjes op en druk deze flink aan, zodat er veel sap uitkomt.
Stop het kaneelstokje rechtop in de pot tegen de wand aan (dit ziet er naderhand mooi uit).
Strooi een laagje zout over de limoenpartjes en leg er weer nieuwe limoenpartjes op. Druk deze ook weer goed aan. En doe er weer een laagje zout op. Herhaal dit tot de pot gevuld is op 1 cm na.
De limoenpartjes moeten nu helemaal onder het gezouten sap staan. Als dit niet is gelukt, kun je de pot aanvullen met uitgeperst limoensap.
Leg hier bovenop enkele laurierblaadjes en sluit de pot.
Deze potten moeten nu minimaal 6 weken staan op een koele, donkere plek. Ze zijn klaar als het zout volledig is opgelost en in een gelachtige vloeistof is veranderd. Deze limoenen schijnen jarenlang goed te blijven.
Heb je ze eenmaal geopend, moet je ze in de koelkast bewaren.

Mei 2018

Al eerder schreef ik over 'wilde kip'. Zie het blogbericht wilde kip. Ik had nog zo'n wilde kip in de diepvries liggen. Van mijn oudste zoon en vriendin kreeg ik voor moederdag een boek over tajines en ik besloot deze kip in een tajine klaar te maken. Ik had nog nooit eerder met een tajine gewerkt, dus ik was heel benieuwd!
Geïnspireerd door de Marokkaanse keuken maakte ik een tajine met kip en ingelegde limoen. De smaak van de ingelegde citroen is heel bijzonder en lekker: de combinatie van limoen en citroen is zeer geslaagd. Hieronder volgen wat foto's:

2 limoenen worden in reepjes gesneden
Er blijft nog heel wat ingelegde limoen over  in het weckpotje



de tajine moet op een sudderplaatje staan, anders loop het risico dat de tajine barst (mijn zoon en zijn vriendin hebben dit aan den lijve ervaren........)

bij de tajine eten we couscous, een salade van stukjes tomaat, komkommer, sjalot, geroosterde gestampte komijnzaadjes, limoensap en zout. Met daarbij tsaziki(niet bepaald Marokkaans, maar toch)



Februari 2019: Voor de tweede keer limoenen inleggen.

Ik kon een partij biologische limoenen kopen, dus het was weer tijd om limoenen in te leggen. Hieronder volgt een fotoreportage.

Biologische limoenen en keltisch zout
Als kruiden worden laurierblaadjes, kaneelstokjes en kruidnageltjes gebruikt.
Op de bodem van elke pot wordt keltisch zeezout gelegd.
De potten worden gevuld.


De potten moeten worden aangevuld met limoensap, de limoenstukjes moeten naar beneden worden gedrukt en de potten kunnen worden gesloten.
Klaar!
Voor wie het leuk vindt, ben ik nu te volgen op Facebook via HEX - passie voor zelfmaken .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten