6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zondag 10 december 2017

de mislukte, maar toch wel heel erg lekkere speculaasengel


Het begon allemaal met een uitzending van 'binnenste buiten' waarin speculaaspoppen werden gemaakt. De belangstelling van mij en mijn man was gewekt. Binnen no time hadden we een grote speculaasvorm gevonden. Heel toepasselijk in deze tijd van het jaar: een kerstengel (dat vonden wij tenminste):






En mijn man zou die kerstengel wel eens eventjes maken. Met de iPad binnen handbereik ging hij aan de slag!





Omdat we niet voldoende speculaaskruiden in huis hadden, heb ik zelf speculaaskruiden gemaakt. Hoe dit gaat, kun je in de blog over speculaaskruiden lezen.




Alle ingrediënten werden gemengd en tot een rol gevormd, die in plasticfolie werd gehuld en een nacht in de koelkast werd gezet.





De volgende dag begon mijn man de vorm licht met bloem te bestuiven. Dit leek ons echter toch niet zo'n goed idee.





Toen hij de hele pop namelijk had bestoven met meel en het overtollige meel weg klopte, bleef er geen meel meer over. Dus toen hebben we de vorm maar ingevet met olie.


Vervolgens drukte hij het deeg in de vorm.


En haalde het overtollige deeg weg.


En dan begint het moeilijke werk: het eruit kloppen van de speculaasvorm. Dat lukte dus voor geen meter!



Het resultaat was een kerstengel in stukken.



Nou ja, we hebben gewoon doorgezet: de speculaasbrokken ingesmeerd met geklutst ei en hierover heen royaal amandelen geplaatst. Hierover heen nog een keer geklutst ei.




Vervolgens ging dit in de oven.


Het uiteindelijke resultaat was werkelijk heerlijk! Nog nooit zo'n lekkere speculaas geproefd. Misschien kwam dit wel door het ingrediënt dat mijn man per vergissing had toegevoegd: hij zag 2 zakjes vanillesuiker voor bakpoeder aan. Pas nadat hij de vanillesuiker had toegevoegd, kreeg hij in de gaten dat het geen bakpoeder was. Vervolgens voegde hij er gelukkig nog net op tijd de bakpoeder aan toe. Nou, daar zal het wel niet aan hebben gelegen, dat die speculaas zo lekker is. Maar wij houden hem erin!
En wij laten ons niet kisten. Binnenkort maken wij weer speculaas, maar dan in kleinere vormpjes.  En met een vorm die met meel is bepoederd en niet is ingesmeerd met olie.
Die kerstengel was natuurlijk wel heel hoog gegrepen. Maar, deze gaan wij ongetwijfeld ook nog een keer maken. Wordt vervolgd!


Voor het recept verwijs ik naar de site van 'binnenste buiten': recept voor speculaaspoppen

Recept voor speculaas

Ingrediënten
- 260 gram donkere basterdsuiker
- 260 gram boter
- 4 biscuitjes
- 40 gram karnemelk
- 4 gram zout
- 420 gram bloem
- 28 gram speculaaskruiden
- 12 gram bakpoeder
- 2 gekluste eieren
- zakje halve amandelen
- eventueel toevoegen: 1 zakje vanillesuiker

Werkwijze
- verkruimel de biscuitjes en doe daar de karnemelk op
- meng boter en suiker goed door elkaar
- voeg biscuitkarnemelk-mengsel hierbij
- voeg alle overige ingredienten toe, behalve de eieren en amandelen
-  kneed dit tot een deeg, rol het in plasticfolie en laat dit minstens 1 uur rusten in de koelkast

- verwarm de oven voor op 170 graden
- kneed vervolgens het deeg even soepel
- strooi wat bloem in de speculaasvorm en tik de overtollige bloem uit de vorm
- maak van het deeg rolletjes die net zo lang zijn als de speculaasvorm
- duw het deeg in de plank en snijdt het overtollige deeg weg
- tik het deeg uit de vorm en leg dit op een bakplaat met bakpapier
- bestrijk de vorm met het gekluste ei en duw er amandelen in.
- strijk er nog een keer geklust ei op
- doe het ongeveer 18 minuten in de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten