6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zondag 8 april 2018

zoetzure komkommer met een beetje pit


Bij ons in de buurt, net over de grens, is een boerenmarkt: Bauernhof Lindchen. Deze boerenmarkt gaat met de seizoenen van het jaar mee. Veel meer dan in Nederland. Zo is er nu bijvoorbeeld bärlauch oftewel daslook te koop voor een redelijke prijs. In Nederland zijn de prijzen van daslook hoog. Wild plukken is verboden, voor zover ik weet. Ik kwam deze foto tegen van een berghotel in Duitsland waar wij weleens zijn geweest. Daar wordt volop bärlauch geplukt:

foto van Berghotel Wintersberg

Ik kocht een paar bosjes daslook in Duitsland en maakte er, samen met diverse paddenstoelen, een spaghettischotel van. Als basis gebruikte ik het volgende recept van Mergenmetz: spaghetti met daslook . Hieraan voegde ik op hoog vuur gebakken oesterzwammen, shiitakes en champignons toe. Deze werden apart gebakken.
Als de spaghetti (ongeveer 1 ons per persoon) bijna gaar is, bak je kort 6, in plakjes gesneden, knoflook, in olie. Voeg dan 1 fijn gesneden, rode peper toe. Laat even meebakken. Dan de berg daslook (ongeveer 3 ons) toevoegen. Goed omscheppen. De gebakken paddenstoelen toevoegen en omscheppen.
Spaghetti afgieten en bij het daslookmengsel doen en goed vermengen. Op smaak brengen met peper en zout. Op bord scheppen en, naar believen, Parmezaanse kaas er overheen scheppen.

daslook, oesterzwammen, shiitakes en champignons
Komkommers in zoetzuur met een beetje pit
Soms zijn er bij Bauernhof Lindchen ineens groenten van goede kwaliteit die goedkoop worden aangeboden. Deze week liep ik tegen mooie komkommers aan voor een leuke prijs. Ik kocht er een flink aantal met de bedoeling om hier komkommers in het zoetzuur van te maken.
Ik had nog een flinke bos dille liggen en wat pepers.


Als basis gebruikte ik het recept van Yvette van Boven, met een eigen switch.

De komkommer worden in drieën gedeeld en vervolgens in kwarten. De zaadlijsten worden weggesneden.



Sommige dikke kwarten, worden nog een keer doormidden gesneden. In een grote bak wordt een laag zout gestrooid.


Hierin worden de komkommerparten gelegd. hierover heen wordt nog meer zout gestrooid. De komkommers worden vermengd met het zout.


Deze bak wordt afgedekt met een theedoek en blijft een nacht, op kamertemperatuur, staan (ongeveer 12 uur). Het zout onttrekt het vocht uit de komkommer. Hierdoor worden de stukjes komkommer stevig en hebben een beet.


Na een nacht, is veel vocht onttrokken uit de komkommerpartjes.


De komkommerpartjes moeten goed worden gespoeld met koud water om het meeste zout weg te halen.  Ik leg ze vervolgens op een rooster, zodat ze verder kunnen uitlekken.


Ondertussen wordt het azijnmengsel met diverse kruiden gemaakt.


De komkommerpartjes worden mooi in een weckglas gedrapeerd, samen met stukjes peper en mooie takjes dille (het gezicht wil ook wat).


Hier overheen wordt het kokende azijnkruidenmengsel geschept. Sla een paar keer op de pot om te eventuele luchtbelletjes te laten ontsnappen.


Sluit de pot.


Doe de potten in de weckketel en weck deze gedurende 30 minuten op 90 graden.


En dan heb je prachtige potten met komkommertjes met een beetje pit. In 1 pot heb ik een hele peper verwerkt. Deze is voor mijn jongste zoon die van heel pittig houdt! Ik ben benieuwd.



Recept voor 5 potten komkommers op zoetzuur met een beetje pit

Ingrediënten
- 9 komkommers
- flink wat zout (zie de foto's)
- 1/2 liter azijn ( ik gebruikte een kwart liter witte balsamico-azijn en een kwart liter natuurazijn)
- 1/2 liter water
- 350 gram suiker
- 4 kruidnagels
- 1 theelepels mosterdzaad
- een aantal forse zwaaien peper met de grove pepermolen
- 4 laurierblaadjes
- 1 rode peper
- 1 theelepel kurkuma

Werkwijze
- verdeel de komkommers in drieën (afhankelijk van de maat komkommers en je potten)
- snijd deze stukken in vieren en snijdt de zaadlijst eruit
- doe in een grote bak een laag zout en stort hier de komkommerparten in en strooi hier zout overheen
- vermeng de komkommerparten met het zout
- laat dit ongeveer 12 uur staan
- spoel de komkommerparten goed af met koud stromend water. Echt goed afspoelen, anders smaken ze te zout

- maak ondertussen een mengsel van het azijn met het water en alle kruiden
- laat dit 10 minuten koken

- Doe de komkommerparten, mooi gedrapeerd, in de weckpotten
- voeg hieraan, naar wens, stukjes rode peper toe ( of een hele als je een zoon hebt die zo gek op heet als de mijne)
-  drapeer er een takje dille bij
- voeg dan het azijnkruidenmengsel toe
- sla een paar keer op de pot om de luchtbelletjes te laten ontsnappen.
- sluit de potten
- weck de potten gedurende 30 minuten op 90 graden

Deze potten moeten een aantal weken staan, voordat ze goed op smaak zijn (en dat valt niet mee).


Update
Ondanks het feit dat deze komkommers, nadat ze een nacht in het zout hadden gestaan, goed waren afgespoeld, waren ze toch erg zout. Voor menigeen te zout!
Ik heb inmiddels een ander recept ontwikkeld, waarbij de komkommers beslist niet te zout zijn. Heerlijke pickles van komkommers. Als je op deze link klikt, kun je hier meer over lezen: pickles van komkommers



En dan nog tot slot een liedje over de hele goed eigenschappen van de komkommer! Moet je echt even naar luisteren!
de gezonde eigenschappen van de komkommer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten