6bb2f6147344ad4b92669813e49ea96ec9f7074ab6e543212358076a669813e49ea96ec9f7074a3156441989c524b3fef24cc0c67b44549f60e23c67f45d286bb2f6147344ad4b920d548cb91e27d36215b6e5432123e6cd8d970952e4de0672c

zaterdag 3 maart 2018

Zeeuwse chocoladeknop


Al eerder schreef ik over de prachtige bakvorm Zeeuwse knop.


Dit is een bakvorm met een rijke Zeeuwse geschiedenis.  Wil je hier meer over lezen, is dat te vinden bij zeeuwse chocoladeknopjes.
Met zo'n taartje kun je echt voor de dag komen. Naast de prachtige vorm, is het ook nog eens een lekker smeuïg chocoladetaartje. Heerlijk bij de koffie of als dessert met wat slagroom en een bolletje vanille - of slagroomijs.


Recept voor een Zeeuwse chocoladeknop (of een tulband)

Ingrediënten
- 35 gram cacao
- 150 gram pure chocolade
- 150 gram zachte boter
- 4 eieren
- 250 gram bruine basterdsuiker
- 100 gram gemalen amandelen

Werkwijze
- vet de vorm goed in
- verwarm de oven voor op 180 graden
- los de cacao op in 5 ruime eetlepels heet water
- smelt de chocolade. (overal lees je dat dit au-bain-marie moet, ik doe het echter altijd in een steelpannetje op vuur en laat de chocolade dan zachtjes smelten)
- splits de eieren
- meng de gesmolten chocolade en boter met de cacao-oplossing
- roer hier de suiker en gemalen amandelen doorheen
- roer 1 voor 1 de eidooiers hier door
- klop de eiwitten stijf
- spatel het eiwitschuim voorzichtig door het chocoladebeslag.
- schep de massa in 8 kleine vormpjes of in 1 grote vorm
- plaats de vorm  in  het midden van de oven
- bak de kleine vormpjes in 45 minuten klaar en de grote vorm in 60 minuten. Controleer met een breinaald of het deeg gaar is ( In het deeg prikken. Als de breinaald er droog uitkomt, is het deeg gaar). Houd ook in de gaten of het deeg niet verbrandt. Je kunt dan een stuk aluminiumfolie op het deeg leggen
- Haal de vorm uit de oven, laat hem afkoelen en keer deze dan in 1 keer om

Voor een fotoreportage over de werkwijze, kun je de volgende link openen: zeeuwse chocoladeknopjes


Geen opmerkingen:

Een reactie posten